Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 samples | Gratis retourneren
Christmas Shopping | Shop nu met 15%* op ALLES & 20%* op ALLE geuren en geursets! 

Carnosine

Carnosine is een klein molecuul dat de huidbarrière kan doordringen en al in lage concentraties grote voordelen oplevert. Deze stof wordt vanwege zijn celverjongende, verzorgende en antioxiderende eigenschappen daarom ook wel 'anti-agingpeptide' genoemd.

Vakkundig gecontroleerde informatie:
met dank aan de biochemica
dr. S. Schunter uit München.

Feitenoverzicht carnosine:

  • Naam in INCI-lijst van bestanddelen: Carnosine
  • Aanbevolen gebruik: in serums of crèmes
  • Huidtypen: geschikt voor alle huidtypen en de rijpere huid in het bijzonder

Carnosine: de basis

De lichaamseigen stof carnosine bestaat uit twee aminozuren (alanine en lysine) en is daarmee een zogenaamde dipeptide. De in water oplosbare carnosine heeft belangrijke functies in het lichaam. Zo heeft deze stof een antioxiderende werking tegen oxidatieve stress, die van nature als gevolg van fysiologische metabolische reacties ontstaat [1,2]. Carnosine beschermt de cellen zo tegen blijvende schade door de oxidatieve invloeden. Carnosine zit overal in het lichaam, maar komt in extra hoge concentraties in de spieren en hersenen voor.
Naarmate we ouder worden, dalen de concentraties carnosine aanzienlijk. Daarom kan een doelgerichte aanvulling via de huid, bijvoorbeeld in de vorm van verzorgingsproducten met carnosine, soms zinvol zijn.

De effecten van carnosine op de huid

Carnosine is in het lichaam onder andere bij processen betrokken die bijdragen aan het verlengen van de levensduur van cellen. Daarom werd aan het einde van de jaren 80 al vermoed dat carnosine een soort anti-aging- of slow-agingstof is. De precieze mechanismen zijn nog niet volledig opgehelderd, maar uit onderzoek blijkt wel al dat als carnosine topisch wordt toegepast (op de huid wordt aangebracht), dit positieve effecten heeft.

Hierdoor verhoogt het vochtgehalte van de huid en wordt de huid minder droog. De huid wordt zo gladder en is gekalmeerd. Bovendien zou carnosine de wondgenezing verbeteren en bij de rijpe huid de groei en ontwikkeling van bepaalde huidcellen positief beïnvloeden. De huid profiteert ook van het antioxiderende effect van carnosine: de stof neutraliseert oxidatieve stress en beschermt weefsel en celstructuren zo tegen blijvende schade. Carnosine is verder in staat bepaalde metaalionen te binden (chelatie) die andere stofwisselingsprocessen van de huid anders zouden remmen.

Overzicht van de effecten van carnosine

  • Antioxiderend: beschermt tegen oxiderende schade
  • Anti-/slow-aging: remt het afbreken van cellulaire structuren
  • Hydraterend: kan het vochtgehalte van de huid verbeteren en tekenen van droogte verminderen
  • Verzorgend: maakt de huid glad en kalmeert deze
  • Regenererend: bevordert de groei van fabriblasten (huidcellen) en verbetert de wondgenezing

FAQ carnosine

Kan carnosine de huidbarrière doordringen?

Carnosine is een in verhouding kleine stof, wat het binnendringen in de huid al veel makkelijker maakt. Dit effect kan nog worden vergroot door carnosine in een formulering met andere stoffen te gebruiken die het binnendringen in de huid verhogen (dit zijn bijvoorbeeld alcohol of propyleenglycol). Zo kan het in water oplosbare molecuul beter door het (eigenlijk waterafstotende) membraan van de huid komen.

Is carnosine irriterend?

Carnosine is een lichaamseigen stof die de huid daardoor over het algemeen heel goed kan verdragen. Gevoeligheden of irritaties zijn niet bekend. Carnosine wordt bovendien in verhouding in lage concentraties van 0,1-1% gebruikt. De mogelijke effecten, positief of negatief, moeten dus steeds voor de hele formulering van het betreffende product worden gezien. Zo is vaak niet de stof alleen, maar de juiste combinatie met andere verzorgende stoffen zoals vitamine E, panthenol of glycerine bepalend voor de werking.

Voor welk huidtype is carnosine geschikt?

Carnosine is een lichaamseigen verbinding en dus is het gevaar voor irritatie buitengewoon laag. Daardoor wordt de stof goed verdragen door alle huidtypes, of het nu om een geïrriteerde, droge of normale huid gaat. Aangezien de hoeveelheid carnosine naarmate we ouder worden steeds verder afneemt, hebben vooral mensen met een rijpere huid hier baat bij. Carnosine wordt in de huid snel in verschillende delen afgebroken, maar bij regelmatig gebruik kan toch een bepaald carnosineniveau in de huid worden opgebouwd.

Over dr. Sarah Schunter:

Als gepromoveerde biochemica heldert ze de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten op. Ze is ervan overtuigd dat met deze kennis voor elk huidtype en elke huidtoestand de juiste verzorging kan worden gevonden.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Wilt u nog meer te weten komen?

Ontdek andere bestanddelen

Literatuur

[1] Babizhayev, Skin Antioxidant activity of L-carnosine, a natural histidine-containing dipeptide in crystalline lens. J Cosmet Dermatol. Biochim Biophys Acta. 1989 Aug 22;1004(3):363-71.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2758030

[2] Boldyrev et al., The antioxidative properties of carnosine, a natural histidine containing dipeptide. Biochem. Int. 1987, 15, 1105–1113. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3326603

[3] Hipkiss et al., Carnosine and the processes of ageing. Maturitas. 2016 Nov;93:28-33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27344459