Warmte-pukkels zijn kleine, rode blaasjes die zich op grote delen van je huid kunnen vormen en lijken op zonnebrand of uitslag. Zoals hun naam al zegt, treden ze op bij hoge temperaturen – of wanneer je flink begint te zweten. Dit komt omdat de uitbraak van de pukkels verband houdt met je talgklieren. Als je zweet in de zomer, tijdens het sporten of bij lichamelijk werk en het zweet zich ophoopt op je huid, verstopt dat je poriën. Het resultaat zijn warmte-pukkels, de blaasjes worden ook wel zweetbultjes of zweetpuistjes genoemd.
We hebben het al min of meer gezegd: je krijgt warmte-pukkels als je zweet. Je lichaam kan natuurlijk wel een beetje zweet op de huid verdragen. Meestal zijn er nog andere factoren die uitslag veroorzaken.
Ben je ooit op vakantie geweest in een heel warm land? Dan weet je het misschien: je lichaam is niet gewend aan de hitte en je zweet uitzonderlijk veel. Je huid moet eerst nog aan die warmte wennen: voor warmte-pukkels een ideale situatie. Ook als je sport, kan dat een trigger zijn. Want als je strakke kleding draagt, blijft het zweet op je huid zitten. Het zweet verstopt je talgklieren en er verschijnen kleine puistjes. Ook koorts kan verantwoordelijk zijn voor de vervelende blaasjes. Meestal verdwijnen ze echter na een paar dagen als je weer gezond bent.
Trouwens: baby's en kleine kinderen kunnen ook warmte-pukkels krijgen. Dit komt doordat hun zweetkanalen nog niet volledig ontwikkeld zijn en warmte zich sneller opstouwt.
Sommige delen van het lichaam hebben meer zweetklieren dan andere. Warmte-pukkels komen daar vaker voor. Op plaatsen waar zweet en hitte niet zo gemakkelijk kunnen verdampen, komen ze meestal meer voor.
Dermatologen spreken bij warmte-pukkels van miliaria – je hebt er misschien wel eens van gehoord. Ze maken onderscheid tussen verschillende vormen, afhankelijk van de plek waar de zweetklieren verstopt zijn: aan het oppervlak, in de opperhuid of in de lederhuid. We laten zien hoe je de verschillende vormen herkent.
Je huid is rood, jeukt of is zelfs pijnlijk en je vraagt je af: zijn dit warmte-pukkels of is het een zonneallergie? Het is belangrijk om het verschil te kennen, zodat je de betreffende plekken op de juiste manier kunt behandelen. Dit is niet eenvoudig, omdat de symptomen erg op elkaar lijken. Kijk daarom naar de mogelijke oorzaak.
Als vuistregel geldt: een zonneallergie wordt altijd geassocieerd met uv-straling. Warmte-pukkels daarentegen ontstaan ook bij hoge temperaturen, ook zonder zon.
De getroffen plekken werden blootgesteld aan sterk zonlicht? Dan is de kans groot dat je een zonneallergie hebt. Als de uitslag vaker onder je kleding zit of op plekken waar geen zon is geweest, dan zijn het waarschijnlijk warmte-pukkels. Als de rode plekken erg uitgesproken zijn en je niet zeker weet hoe je ze moet behandelen, raden we je aan om altijd een dermatoloog om advies te vragen. De beste manier om aantasting door de zon te voorkomen is om zonnebrandcrème aan te brengen voordat je gaat zonnen.
Ze zijn meestal ongevaarlijk en verdwijnen na een tijdje vanzelf. Toch ervaren velen die eronder te lijden hebben warmte-pukkels als onaangenaam omdat ze opvallen en kunnen jeuken of zelfs pijnlijk zijn. Daarom laten we je zien wat direct helpt tegen warmte-pukkels, de jeuk verlicht en verdere blaasjes voorkomt.
Of het nu gaat om zonnen of andere activiteiten waarbij je zweet – als je warmte-pukkels wilt voorkomen of er vanaf wilt komen, moet je hitte uit de weg gaan. Blijf dus uit de zon of doe geen activiteiten waarbij je zweet, tot je huid weer gekalmeerd is.
Douche grondig na het zonnen of sporten. Want lauw water helpt om je lichaam af te koelen als je veel zweet. Gebruik een milde douchegel om het zweet van je huid te verwijderen. Dit houdt je poriën schoon en voorkomt dat je warmte-pukkels krijgt. Breng de temperatuur van het water wat omlaag om ergere jeuk te verlichten.
Staat er een warme dag voor de deur? Pak een luchtige jurk of andere losse kleding die niet nauw aansluit. Zo kan de lucht de hele dag door circuleren en het zweet verdampen. Tip: ademende stoffen zoals linnen laten lucht door. Daarom voelen ze aangenaam fris aan op de huid en helpen ze ook om warmte-pukkels te voorkomen.
Raak de uitslag zo min mogelijk aan, want elk contact zal de huid verder irriteren. Krab daarom nooit op de gevoelige plekken. Hierdoor dringen bacteriën de huid binnen en raakt deze ontstoken.
Is de jeuk erg hevig of zijn de aangetaste plekken zelfs uitermate pijnlijk? Maak dan met koelelementen of lauwwarm water een kompres. Maak een washandje of kleine handdoek goed vochtig of wikkel die om een koelelement en leg het als kompres voorzichtig op de warmte-pukkels. De kou verlicht de jeuk en vermindert mogelijke zwellingen en rode plekken. Zorg er wel voor dat het kompres niet te koud is want dit kan je huid ook irriteren.
Breng een zalf met zink aan op de rode plekken. Het verzacht je huid en helpt om de jeuk te verlichten. Als je een bijzonder ernstige vorm van miliaria hebt, kun je het beste je arts raadplegen.
Komen warmte-pukkels bij jou snel opzetten en wil je ze voorkomen? Geef je huid regelmatig een peeling. Peelings verwijderen dode huidcellen en bevrijden de poriën van talg. Dit houdt je zweetklieren actief en vermindert de kans op uitslag door warmte.
Een uitgebalanceerd dieet helpt je om warmte-pukkels te voorkomen. Vermijd voedsel dat moeilijk te verteren en erg pittig is. Want dat stimuleert je bloedsomloop en zorgt ervoor dat je nog meer gaat zweten. Hetzelfde geldt voor alcohol en koffie. Probeer in plaats daarvan saliethee. Dankzij de etherische oliën die erin zitten wordt de zweetproductie van binnenuit afgeremd.