Eeltplekken verschijnen op de zool, bal en hiel van je voeten in de vorm van een gelige, verdikte huid. Normaal gesproken voel je eelt niet. Eelt is heel natuurlijk en beschermt je voet tegen overbelasting. En het heeft een belangrijke functie. Want: je hele gewicht rust op je voeten. Daarom hebben je voeten speciale bescherming nodig.
Zo ontstaat eelt: De huid van je voeten vernieuwt zich regelmatig. Tijdens dit proces ontstaan kleine schilfers. Als je loopt en schoenen draagt, ontstaat er druk en wrijving. Op je huid verschijnt eelt als je huid deze dode partikels niet kan afvoeren. De eeltlaag is meestal dun. Onder bepaalde omstandigheden ontstaat er echter meer eelt op je voeten.
Er vormt zich veel eelt op je voeten als je ...
Omdat eeltvorming een natuurlijk proces van je lichaam is, zul je het nooit helemaal kunnen voorkomen. Als je last hebt van eelt op je voeten tijdens het lopen of als je het lelijk vindt, kun je het verwijderen met eenvoudige hulpmiddelen.
Als je eelt in een paar minuten wilt verwijderen, is een eeltvijl of eeltverwijderaar het juiste product. Deze hulpmiddelen werken met een grove en een fijne zijde die bestaan uit diamantdeeltjes of die over een keramisch oppervlak beschikken. Er zijn ook elektrische eeltverwijderaars met roterende rollers die je eelt verwijderen zonder dat je zelf kracht met je arm hoeft te zetten.
Wees voorzichtig bij het gebruik van eelt verwijderende hulpmiddelen en gebruik ze nooit als je huid nog vochtig of nat is. Zorg ervoor dat je huid volledig droog is. Belangrijk: droog je voeten altijd goed voordat je eelt aanpakt en verwijder het eelt laagje voor laagje. Anders kun je jezelf letsel toebrengen.
Het natuurlijke alternatief voor een eeltverwijderaar is puimsteen. Deze poreuze steen bestaat uit vulkanisch gesteente dat je eeltplekken verwijdert. Je kunt kiezen uit puimsteen in verschillende afmetingen en vormen, met handige handgrepen voor een goede grip of met bandjes om ze op te hangen.
Eeltsokken zijn grote sokken van kunststof die je over je voeten trekt. Ze bedekken je voeten met een mengsel van chemische peelings (bijvoorbeeld melkzuur en glycolzuur) en hydraterende werkzame stoffen zoals aloë vera. De zuren zorgen ervoor dat je huid na een bepaalde tijd zijn buitenste laag verliest. Na het dragen van eeltsokken duurt het tot zeven dagen voordat de dode huidcellen op je voeten losraken. Geduld is dus een schone zaak.
Na 14 dagen is het proces voltooid – je voeten zijn weer ‘als nieuw’. Tip: laat altijd minstens vier weken tussen twee behandelingen, zodat je huid niet onnodig geïrriteerd raakt. Breng altijd een verzorgende voetcrème op je voeten aan nadat je eeltsokken hebt gebruikt. Zo blijven ze mooi soepel.
Eelt op je voeten verwijderen terwijl je slaapt? Een speciale eeltcrème maakt het mogelijk! Breng de crème aan op je voeten voordat je naar bed gaat. De volgende ochtend word je wakker met zijdezachte voeten. Het werkt heel eenvoudig: de speciale crèmes of gels lossen eelt op met behulp van fruitzuren en salicylzuur en voeden de huid tegelijkertijd met rijke, hydraterende bestanddelen zoals aloë vera of glycerine. Als je de crème regelmatig gebruikt, zal het langer duren voordat er zich opnieuw eelt vormt.
Volg deze tips om ernstige eeltvorming op je voeten te voorkomen zodat verwijderen niet eens nodig is: