Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.
Informatie gecontroleerd en opgesteld in samenwerking met biochemicus Dr. S. Schunter uit München.
In de dermatologie heeft een vette huid seborrhoe. Preciezer gezegd gaat het hierbij om een vette en vochtige huid die wordt gekenmerkt door een verhoogde productie van talg en zweet. Een vette, vochtige huid is dikker en daardoor robuust en minder gevoelig. Tegelijkertijd glanst de vette, vochtige huid zeer en heeft deze grove poriën. Vaak is er sprake van mee-eters en bij een bijbehorende aanleg kan deze toestand van de huid zich ontwikkelen tot acne.
Een vette huid treedt normaal gesproken pas op tijdens de puberteit: ca. 20-30% van de jongeren heeft een vette huid. Dat komt doordat de talgklieren van de huid onder invloed van de geslachtshormonen volledig functioneel worden.
Een vette huid is een overkoepelend begrip voor een huid die wordt gekenmerkt door een verhoogde talgproductie. De vorm en de bijbehorende toestand van de huid kunnen per geval erg verschillen. Daarom worden ook vaak de volgende begrippen gebruikt:
Bij een vette huid komt de milde verwijdering van overtollige talg op de eerste plaats. Bovendien is het belangrijk om de eventuele bijbehorende huidproblemen te verzorgen: verminderen van mee-eters, voorkomen van ontstekingen, hydrateren of de huidbarrière stabiliseren.
In tegenstelling tot een normale en droge huid wordt een vette huid in de loop van de dag en 's nachts vetter. Dat heeft te maken met de verhoogde productie van de talgklieren en niet met een gebrekkige hygiëne. Bij een vette huid is het dan ook niet echt nodig om de huid veel en intensief te wassen.
Bij een vette huid moet je zowel 's ochtends als 's avonds je huid met een milde cleanser reinigen. Deze verwijdert het overtollige vet van je huid zonder deze te irriteren. Het is daarbij belangrijk dat je de huid niet te intensief reinigt. Is de huid na het reinigen spiegelglad en voelt deze trekkerig aan, dan is er sprake van te veel van het goede. Dit kan een langdurig en zelfs negatief effect hebben: zo kan je huid veel sneller opnieuw vet worden of kunnen je huideigen lipiden uit je huid worden gewassen. Dat laatste kan leiden tot een vette, droge huid (zie boven).
Gebruik voor het reinigen van een vette huid milde, pH-neutrale en toch effectieve reinigingsproducten. Nuttig zijn bijvoorbeeld gebleken: wasgels, waslotions of micellair water (spoel deze laatste na gebruik absoluut met water weer van je huid af).
Bij een vette huid kunnen chemische peelings helpen om je huid te verbeteren. Ze verwijderen zonder mechanische irritatie dode huidcellen van het huidoppervlak. Zo voorkomen ze verstopte poriën (glycolzuur of melkzuur). Bovendien werken sommige peelings ontstekingsremmend. Hierdoor ontstaan minder onzuiverheden en puistjes (salicylzuur en amandelzuur). Bovendien dringen peelings met salicylzuur dankzij hun vetoplossende eigenschappen ook door tot in de poriën en kunnen ze daar verstoppingen opruimen.
Ook een vette huid heeft behoefte aan hydratatie, zeker als het gaat om een vette, droge huid. Hiervoor zijn emulsies, lichte lotions en moisturizers geschikt. Intensieve verzorgende crèmes, nachtcrèmes of verzorgende oliën zijn bij een vette huid vaak teveel van het goede.
Klei (ook wel rhassoul klei of helende aarde genoemd) heeft zuiverende, ontstekingsremmende en regenererende eigenschappen. Je kunt het kleipoeder puur gebruiken in een verhouding van 2:1 met water. De cosmeticaproducten bieden ook kant-en-klare kleimaskers aan die nog meer verzorgende stoffen bevatten.
Afhankelijk van waar je huid behoefte aan heeft, zijn kleimaskers bij een gebruik van 1-2 keer per week een goede aanvulling op de rest van je verzorging. Ze verfijnen je poriën en absorberen overtollig vet. Laat de kleimaskers zo'n 20-30 minuten op je huid liggen tot ze helemaal droog zijn. Spoel ze daarna af en gebruik een hydraterend verzorgingsproduct. De klei kan je huid namelijk ook uitdrogen. Dat is vooral het geval als je zuiver kleipoeder gebruikt.
Overigens geldt: Helende aarde is klei waarbij het gezondheidseffect is aangetoond. Het product is als zodanig geregistreerd via een geneesmiddelvergunning.
"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen te werk gaan, zet de eerste stap richting een effectieve huidverzorging", aldus biochemicus Dr. S. Schunter. Ze vindt het als gepromoveerd biochemicus leuk om chocola te maken van de vaak cryptische lijsten met bestanddelen van huidverzorgingsproducten: wat zit erin en hoe werkt het. Zij is ervan overtuigd: met deze kennis kun je voor elk huidtype en elke toestand van je huid de juiste verzorging bepalen.