Op werkdagen vóór 22:00 besteld, morgen in huis | Gratis verzending vanaf €20,- | Kies 2 samples
Shop met 25%* korting op alles van Estée Lauder, Clinique en Lancôme!

Grijs haar verven

Zo bedek je grijze lokken
Grijs haar is natuurlijk en kan er zeer elegant uitzien. Wil je toch een intense kleur en vraag je je het volgende af: "Kun je grijs haar verven?", dan is het antwoord volmondig ja! We laten je vier manieren zien waarop je jouw grijze haar kunt bedekken. Ook geven we tips op basis van de intensiteit van het grijze haar.
KORT EN KRACHTIG: WAAR JE OP MOET LETTEN BIJ HET VERVEN VAN GRIJS HAAR
  • Bepaal als eerste het witaandeel van je haar – zo vind je de juiste verfmethode voor jouw haar.
  • Kies voor een natuurlijk resultaat een kleur die maximaal twee tinten verschilt van je natuurlijke haarkleur.
  • Ga voor een milde haarverf met verzorgende stoffen en het liefst zonder ammoniak. Je kunt als alternatief ook plantaardige haarverf gebruiken.
  • Maak echt alleen zelf highlights als je een lichte haarkleur hebt. Het is bij donker haar namelijk verstandig advies in te winnen van een professional.
  • Met gepigmenteerde sprays of poeders kun je grijze uitgroei direct bedekken – een mild alternatief voor wanneer je je haar niet direct opnieuw wilt verven.

Hoe kan ik mijn grijze haar verven?

Als je graag weer een kleurtje wilt in plaats van grijs haar, heb je verschillende mogelijkheden. Kijk, voordat je een keuze maakt voor een bepaalde methode, eerst eens goed naar je haar. Als je alleen ziet dat er een paar grijze haren doorheen schijnen, dan bereik je met wat lichtere highlights een zeer natuurlijk resultaat. Zien hele delen van je haar er grijs uit, dan wordt het een ander verhaal. Dan kun je je haardos beter verven of kleuren.

Waarom lijken haren eigenlijk grijs? Dat komt doordat haar dat weinig tot geen pigment meer heeft– dus kleurloos dan wel wit is – in combinatie met jouw natuurlijke haarkleur grijs oogt. Hoe minder je haar is gepigmenteerd, hoe witter je haardos oogt. Experts spreken dan ook wel van een witaandeel. In zijn algemeenheid geldt: hoe hoger het witaandeel van je haar, hoe intensiever je het moet kleuren. Alleen zo kun je jouw grijze haar bedekken.

Tip: je kunt beter een wat lichtere kleur kiezen als je je grijze haar wilt verven. Wijk voor een zeer natuurlijk resultaat maximaal twee tinten af van je natuurlijke haarkleur. De reden: haar zonder pigment neemt kleur sterker op dan gepigmenteerd haar. Als je lichtere tinten kiest, dan voorkom je dat jouw haarkleur te donker of kunstmatig oogt. Hieronder kun je lezen wanneer het de moeite waard is om grijs haar te verven of wanneer je beter een kleurspoeling of highlights kunt nemen.

1. Grijs haar verven

Jouw haar is bijna helemaal grijs? Dan kun je het beste al je haar een intense kleur geven. Verf werkt langdurig en er blijft geen enkel grijs haartje meer achter. Dat komt doordat de chemische samenstelling van haarverf zeer goed dekt. Dat werkt zo: de ingrediënten zorgen dat je haar uitzet – zo kunnen de kleurpigmenten zich goed hechten aan je haar en het volledig omsluiten. Je haar krijgt hierdoor langdurig een andere kleur.

De verf kun je niet uitwassen, maar groeit uit. Na drie tot zes weken begin je langzaamaan een grijze uitgroei te zien. Maar maak je geen zorgen: je kunt deze uitgroei heel makkelijk bijwerken. Hiervoor bestaan speciale uitgroeisets. Ze zijn zo gemaakt dat ze goed bij verschillende tinten passen. Zo krijg je weer een uniforme en volle haarkleur zonder dat je heel je haar weer opnieuw moet verven.

Overigens geldt: chemische bestanddelen als waterstofperoxide en ammoniak in haarverf kunnen op de lange duur je haar belasten, omdat ze de haarstructuur beschadigen en je hoofdhuid kunnen irriteren. Je kunt daarom het beste een haarverf kiezen met geïntegreerde verzorgende formules of varianten zonder ammoniak. Plantaardige haarverf vormt een mild alternatief. De kans op irritaties is kleiner, maar ze hebben in vergelijking met de gewone haarverf een minder goede dekkracht.

2. Grijs haar kleuren

Als de eerste grijze haren in je haardos te zien zijn, maar de meeste haren nog gewoon je natuurlijke haarkleur hebben, kun je deze met een kleurspoeling heel makkelijk opfrissen. Als je de kleurspoeling gebruikt voor al je haar, dan kun je hiermee je grijze haar bedekken. Tegelijkertijd intensiveer je hiermee jouw eigen haarkleur. Het resultaat is een volle en stralende look. De chemische kleurpigmenten van een kleurspoeling hechten zich in vergelijking met haarverf alleen aan de buitenste schubbenlaag van het haar. Elke keer dat je je haar wast wordt de kleur minder intens. Na zes tot acht weken is de kleur er bijna helemaal uitgewassen. Als je lang wilt blijven genieten van de kleur, moet je je haar regelmatig opnieuw kleuren.

Een kleurspoeling heeft een dekkracht van ongeveer 50 procent en is daardoor niet zo intensief als chemische haarverf. Als je maar enkele grijze haren hebt, volstaat deze dekkracht meestal. Verder bescherm je dankzij de milde formule je hoofdhuid en haar.

Je wilt een krachtigere kleur dan bij een standaard kleurspoeling, maar jouw grijze haren niet permanent verven? Dan raden we je aan om als milder alternatief een intensieve kleurspoeling te gebruiken. Het voordeel: deze spoeling belast je haar en hoofdhuid minder dan haarverf en gaat toch tot ongeveer 24 keer wassen mee.

3. Grijs haar met highlights camoufleren

Met geverfde highlights kun je enkele grijze haren en een gering witaandeel camoufleren. Bij doelgericht gebruik kunnen highlights de overgangen tussen grijs haar en je natuurlijke haarkleur heel zacht laten ogen. Highlights zorgen zo voor een natuurlijke finish. Heb je veel delen met grijze haren, dan zorgen de highlights weliswaar voor een mooie look, maar je grijze haren zijn nog steeds te zien. Ons advies: ga dan liever, afhankelijk van het witaandeel, voor een kleurspoeling of haarverf.

Highlights staan vooral mooi bij licht- en donkerblond haar evenals bij rood haar. Voor een stralende finish kun je het beste één of twee blondtinten in asblonde kleuren gebruiken. Deze neutraliseren wit haar namelijk effectief. Zo bedek je de eerste grijze haren op milde wijze met highlights.

Een ander voordeel: bij highlights valt uitgroei niet zo erg op. Zo hoef je je haar in vergelijking met haarverf minder vaak opnieuw te verven. Heb je daarentegen middenbruin tot donker haar? Dan kun je je het beste laten adviseren door de expert in de kapsalon. Die kijkt dan of highlights de beste keuze zijn.

4. Grijze uitgroei bedekken: eerste hulp

Vooral bij donker geverfd haar valt een paar weken na het verven de grijze uitgroei op. Maar maak je geen zorgen: als het nog even duurt tot je volgende afspraak om je haar te verven, dan kun je met uitwasbare producten de uitgroei in een handomdraai bijwerken. Om het contrast tussen grijze uitgroei en geverfd haar te verhelpen, heb je de keuze uit sprays en poeders.

Welke variant je ook kiest: let erop dat het product een tint heeft die bij jouw haarkleur past – alleen zo zorg je dat de uitgroei niet meer zichtbaar is. Poeder en spray zijn makkelijk aan te brengen. De spray kun je heel eenvoudig op de uitgroei spuiten. Het poeder verdeel je heel makkelijk met je vingers of breng je met een kwast op de plekken met grijs haar aan.

Tip: wil je de haarverf er langdurig uit laten groeien? Dan kun je ook uitgroeiproducten gebruiken voor een zachtere overgang.